keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Emalikyltti 50 -60 luku iso

Teräksinen emaloitu kyltti 50-60-luvulta.
 
Tämä kyltti on suurin malli. Halkaisija n. 115cm. Kyltti on pyöreän kupera, paksuus n. 15 cm.
 
Myös näiden tehtävä on ollut toimia mainoksena kauppojen seinällä. Usein nämä on ollut kiinnitettynä ulkoseinään. Tässä suuremmassa mallissa on neljä reiällistä kiinnityskorvaketta, joista kyltti on voitu kiinnittää naulojen/ruuvien avulla.
 
Kyseinen kyltin alkuhistoria ei ole tiedossa. N. 30 vuoden ajan (1980-2010) se on toimittanut kaivonkannen virkaa maalaistalon pihassa Vihdissä.

Emalikyltti 50 - 60-luku pieni


Teräksinen emaloitu kyltti 50-60-luvun ajoilta.
 
Kyltin halkaisija n. 40 cm. Kyltti on kuperan pyöreä, paksuus n 5 cm.
Näitä on ainakin kahta kokoa (ehkä kolmeakin) ja tämä on pienin malli.
Tyypillisesti näitä on käytetty kioskien ja  kauppojen seinissä mainoksena. Kyltissä on kolme kiinnityskorvaketta, mistä se on voitu kiinnittää ruuvein/nauloin seinään.
 
Kyseinen kyltti on säilynyt erittäin hienossa kunnossa, koska ollut aina sisätiloissa. Tämä on koristanut tanssilavan kioskin seinää Pälkäneellä.

torstai 19. helmikuuta 2015

Ensimmäinen Suomalainen Cokis lasi

Coca-cola lasi vuodelta 1952
 
Useamman kuulemani tarinan mukaan tätä lasia annettiin Helsingin olympialaisten vapaaehtoistyöntekijöille vuonna 1952.
 
Lasi on ollut 6kpl sarjassa. Pakkauksesta ei ole tarkempaa tietoa itselläni. Lasi on erittäin ohutta lasia ja varmasti käytössä näitä rikkoutunut valtaosa 60 vuoden aikana. Vetoisuudeltaan lasi on n. 1,5 desilitraa.

Päivitys 26.12.2019

Selvisi 6 kpl sarja vääräksi tiedoksi. Lasit on ollut 12 kpl sarjana pahvilaatikkoon pakattuna.
Edelleen lasien liittyminen Helsingin olympialaisiin vaikuttaa oikealta tiedolta.

Täysi 12 kpl:n laatikko ensimmäisiä suomalaisia Coca-Cola laseja

12 kpl:n laatikko ensimmäisiä suomalaisin tekstein varustettuja Coca-Cola laseja


Ensimmäisien suomalaisten Coca-Cola lasien laatikko (päälle kirjoitettu nimi ja numero)
 

 


torstai 29. tammikuuta 2015

Pullonavaajien sukupolvia ja kehitysversioita


Kuvassa viisi erilaista suomalaisin tekstein varustettua Coca-cola pullonavaajaa
 
Kuvan viisi mallia lienee kaikkein yleisimmät suomitekstein varustetut pulloavaajat. Tuosta alarivin vasemmalla olevasta ehkäpä kaikkein yleisimmästä cokis pullonavaasjata on olemassa kaksi eri kokoa. Kuvassa taitaa olla se pienempi koko. Kunhan kokoelman uumenista tulee esiin toinenkin koko, niin laitetaan vertailukuva noistakin.
 
Käsitykseni mukaan neljä teräksistä mallia on valmistettukin Suomessa. Muovinen, tuorein malli on Tanskalaista tekoa.  Ylärivissä on kaksi eri avaaja versiota. Molempia versioita on kaksi kappaletta vierekkäin, eri päin.
 
 
Vanhin Suomi Coca-cola avain, 50-luku
 
Oman ymmärrykseni mukaan tämä on vanhin ja ensimmäinen suomalainen cokis pullonavain tyyppi. Jos arvaukseni ei ihan metsään mene, niin tämä on voinut olla käytössä ja -52 olympialaisten aikaa. Tässä tyypissä on tekstit prässätty vain toiselle puolelle ja vain suomeksi. Toinen puoli on pyöreä muokkaamaton. Materiaalina on teräs lanka/akseli, mikä pätkitty sopivan mittaiseksi ja vaihetyönä tehty muodon taivutus ja prässäykset (teksti ja tartunta korvakkeet korkkia varten). Tässä mallissa ei ole pintakäsittelyä, ihan mustaksi raudaksi jätetty ja näin ollen usein ruostuneita.
 


2. kehitysveriso "Lanka-avaajasta"
 
Tässä tyypissä perusmuoto on sama, kuin vanhemmassa mallissa yllä. Lisäyksenä on prässäys toisellekkin puolelle, ruotsin kielellä "drick coca cola ja iskall".
Tässä mallissa on mukana jonkinlainen pintakäsittely, ehkä sähkösinkitys. Nämä mallit on harvemmin ruosteisia, itseasiassa yleisesti paras kuntoisimpia kaikista malleista. Suomenkielinen puoli "Juo coca cola ja jääkylmänä" on kutakuinkin samanlainen, kun yksipuoleisessa mallissakin. Uskoisin tämän mallin olleen käytössä 50-luvun lopulla ja ehkä aivan 60-luvun alussa.
 
 
Pitkulainen levystä prässätty malli
 
Tässä avain uudistunut totaalisesti, raaka-aineesta lähtien. Materiaalina edelleen teräs, mutta nyt raaka-aine ollut levyä. Tässä myös työstö tapahtunut vaiheittain prässäämällä. Prässi työkalut on täysin muuttuneet edellisestä mallista.  Nyt teksti on stanssattu hyvin siistinä ja stanssausyvyys melko matala (N. 0,2mm). Avaimen ergonomia hyvä ja nykyisinkin baarityötekijät suosii usein tätä avaintyyppiä olutpullojen avaamisessa. Myös tässä mallissa on pintakäsittely, sinkitys. Tämä malli ei myöskään ole helpoimmin ruostuvia. Uskoisin tämän mallin olleen käytössä 60-luvulla. Voisi vaikuttaa jopa uudemmaltakin, mutta sana "juo" viittaa 60-lukuun. 70-luvun alussa juomaan kehotuksen tilalle tuli toive nauttimisesta, eli "juo" korvautui sanalla "nauti".
 
Tunnetuin levymallin avain
 
Tämä uudempi levymallin avain on saanut alkunsa luultavimmin 70-luvun alkupuolella ja on kaiketi jatkanut eloaan 80-luvun alulle. Tässä myös raaka-aineen teräslevy. Kaikki työvaiheet tässäkin tehty prässäämällä vaiheittain lopullinen muoto teksteineen. Myös tässä mallissa pintakäsittelynä on sinkitys. Joskin usein tuntuu, että sinkkikerroksen paksuus olisi ohentunut. Näitä tapaa usein ruostuneenakin. Yksi syy ruostumiseen voi olla vahvat muodot, mihin veden helppo jäädä tekemään tuhojaan ja luomaan edellytystä korroosion suotuisalle kehitykselle. Tämän mallin valmistusmäärä on ollut arvaukseni mukaan selvästi suurin. Tämä on varmasti useimpien tuntema klassinen coca-cola pullonavain. Erdonomia myös tässä mallissa hyvä ja erityisen hyvä kuljettaa housun taskussa. Kuitenkaan avaaminen ei ole aivan yhtä vaivatonta, kuin edellisellä mallilla.
 
Teräksisien mallien valmistajaksi veikkaisin Oy G.W. Sohlberg Ab:tä (GWS). Tästä ei ole varmuutta, mutta ei muutakaan varteenotettavaa vaihtoehtoa tule mieleen.
 
 
Ensimmäinen muovinen Suomi Cokis pullonavaaja
 
Luulisin tämän olevan ensimmäinen malli, missä muovi tuli mukaan. Teräsinsertti kuitenkin oli pullon/korkin kosketuspinnassa mukana. Teräsosa on sinkitty, kuitenkin usein tavannut tämän hieman ruosteisena. Muovi on hyvinkin vahva, joskus olen nähnyt pieniä paloja puuttuvan, mutta en ole tavannut poikki mennyttä tämän mallin avaajaa. Malli on tullut joskus 80-luvun alkupuolella. Elinkaari on ollut melko lyhyt ja varmastikin paljon pienempi valmistusmäärä kokonaisuudessaan edelliseen malliin verrattuna. Oman kokemukseni perusteella huomattavasti edellistä levymallia harvinaisempi ja tähän törmää nuoremmasta iästä huolimatta yllättävän harvoin.
Avaajat on valmistettu Tanskassa (yläkaaren muovissa teksti DENMARK).
 Tässä mallissa molemmat puolet samanlaisia.
 
Näiden lisäksi on ainakin yksi tasainen levymallinen coca-cola pullonavaaja, mikä olen nähnyt, mutta omassa kokoelmassani on puute sen kohdalla vielä. Siinä tosin ei ole suomalaista tekstiä ja voi hyvinkin olla peräisin USAsta.
 
Näiden jälkeen on toki tullut useita korkinavaaja malleja Coca-Colalle brandättynä. Näissä ei kuitenkaan ole suomalaisia tekstejä ja valmistettu aina ulkomailla (globaaleja tuotteita). Oma Suomi avaajien kultuuri hiipui tuonne 80-luvulle. Palataan myöhemmin vielä korkinavaaja  teemaan ja esitellään myös noita uudempia mallejakin.

Lisäykset 26.12.2019

80-Luvun alkupuolen muovisesta avaajasta on myös toinen mallivariaatio. Laatikkologossa on tässä mallissa myös mukana Coke teksti. Kääntöpuolella on kansainvälinen musiikkiteemainen mainoskuva tekstein " It's a hit Coke is it". Myös tämä malli on valmistettu Tanskassa (yläkaaressa kansainvälisen kuvan puolella teksti DENMARK). Ikä lienee suunnilleen sama toisen muovisen "perusmallin" kanssa. Kuitenkin veikkaisin tätä muutaman vuoden uudemmaksi, koska laatikkologossa on mukana Coke teksti.

Toinen versio 80-luvun alun muovisesta avaajasta
Kääntöpuoli kansainvälisellä mainoksella

Myöhempi muovinen avaajamalli on edelleen metallisella insertillä. Kyseistä avaajamallia on käytetty monen brandin ja yrityksen mainosrekvisiittana, eli kyseessä ns. yleismallinen tuote, mihin lisätään tilaajan toivoma painatus. Avaaja on valmistettu Länsi-Saksassa (made in W.Germany) ja valmistaja on ollut Plastolan.  Valmistus on tapahtunut ennen vuotta 1990, jolloin Saksojen jälleenyhdistyminen tapahtui. Painatus on luultavimmin tehty paikallisesti Suomessa.

Yleismallin avaaja Coca-Cola brandilla
Kääntöpuoli (Made in W.Germany)




70-/80-Luvun taiteeseen paikoittuva metallinen avaajamalli on myös ns. yleismallinen avaaja, mikä on brandatty linssitarralla asiakkaan toiveen mukaisesti. Malli on vyölenkkilukolla varustettu. Varsinainen avaajatoiminnallisuus on taustapuolella oleva "kynsi". Avaaja on toiminut myös avaimenperänä. Alaosassa on lenkki, missä on ollut varusteena avainrengas.


Mallista on Suomessakin liikkunut kotimaisin nauti tekstein varustettua versiota, sekä kansainvälsellä enjoy tekstillä olevaa versiota. Enjoy mallin taustapuolella avaimessa on teksti "Made in italy", mistä voi päätellä kyseisen avaajamallin valmistusmaaksi Italian. Nauti version omassa kappaleessani ei ole valmistusmaa tekstiä.


Vyölenkkiavaajat "Nauti" ja "Enjoy" versioina
Avaajapuoli "Nauti" ja "Enjoy" vyölenkkiavaajista


Uutena löytönä tuli vastaan vanha levymallinen pullonavaaja. Tekstinä on Juo Drick Coca-Cola. Teksti on ainoastaan yhdellä puolella. Avaaja on arviolta 60-luvulta (alkupuoli). Arvelisin sen olevan hieman vanhempi, kuin prässätty pitkulainen peltiavain. Itse olen tavannut ainoastaan tämän yhden kappaleen. Kyseessä siis melko harvinainen avaajamalli. Avaajassa ei ole mitään tietoja valmistajasta.


60-luvun levymallinen avaaja Juo / Drick tekstein
60-luvun levymallisen avaajan taustapuoli

Valettu Pirve Oy:n juo Coca-Cola pullonavain on oman käsitykseni mukaan kaikkein harvinaisin suomalainen Coca-Cola pullonavaaja malli. Tamperelainen Pirve Oy on toiminut Coca-Colan pullottajana Pirkanmaan seudulla (ja luultavasti myös etelä-pohjanmaalle) 60-luvulla. Tämä kappale on toistaiseksi ainoa, minkä olen tavannut Pirven Coca-Cola avaajista. Avaajamalli on todennäköisesti 60-luvun alusta. Erikoisuutena on myös valmistaminen valamalla. Avaajassa on yläkaaressa molemmilla puolilla teksti "Ro702667". Arvelisin, että se voisi olla valimon muottinumero. Itse pidän avaajan designista ja pidän sitä myös oman avaajakokoelman "helmenä".


60-luvun valettu pullonavaaja "Juo Coca-Cola"
Pirve Oy teksti 60-luvun valettu pullonavaaja

Peltimallinen patentti pullonavaaja.
Itsellä ei ole varmaa tietoa siitä, että onko malli suomalaista Coca-Cola rekvisiittaa vai tullut ulkomailta. Avaajassa on pyöreä reikä, minkä reunassa läpileikattu ura. Uskoisin tämän olevan tarkoitettu limonadipulloissa olleiden repäisemällä avattavien peltikorkkien avaamiseen. Noilla peltikorkeillahan oli taipumuksena jättää terävä reuna ja aiheuttaa haava avaajan sormeen. Avaajassa toisella puolella yläkaaressa teksti " PAT PEND". Avaaja on valmistettu prässäämällä. Coca-Cola logoteksti on stanssattu molemmille puolille. Avaaja on hyvin ohut (ainevahvuus 1mm). Malli on harvinainen Suomessa. Kyseinen kappale on ainoa, minkä olen tavannut. Karkea arvio iästä voisi olla 60-/7-lukujen taite.


Peltinen patenttiavaaja (PAT PEND puoli)
Peltinen patenttiavaaja kääntöpuoli









 
 
 
 

 

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Alku, ensimmäinen Suomalainen Coca-Cola pullo

Ensimmäinen Suomalainen Coca-Cola pullo vuodelta 1957
 
Yleisesti ollaan sitä mieltä, että Coca-cola tuli Suomeen vuonna 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä. Laajamittainen lanseeraus tapahtuikin tuolloin, vaikka Coca-colaa oli saatavilla Suomessa jo aiemminkin. Palataan näihin tuonnempana.
 
Tässä blogissa on tarkoitus keskittyä pääsääntöisesti suomalaisiin tai Suomessa käytettyihin ulkomailla valmistettuihin Coca-cola esineisiin mahdollisimman kattavasti. Suurimmaksi osaksi esineet on kirjoittajan omasta kokoelmasta. Jotain kuvamateriaalia voidaan hyödyntää vapaista lähteistä mm. Coca-colan virallisen organisaation vapaasti jakelemasta materiaalista.
 
Suomessa ennen vuotta 1957 myyty Coca-cola oli pullotettu ulkomailla valmistettuihin pulloihin, myöskin Suomessa valmistettu Coca-cola,
Suomessa pullojen valmistus aloitettiin vuonna 1957. Ensimmäinen valmistaja oli Karhulan lasi.
 
Niin tässä vaiheessa on jo hyvä korostaa, että nämä kirjoitukseni ei ole absoluuttisia totuuksia ja asioiden paikkansapitävyyttä ei ole useinkaan varmistettu toisista lähteistä. Usein oma tietoni perustuu jonkun kertomaan, eli kuultuun. Tietysti olen monia asioita myös lukenut painetusta sanastakin, eli vähintään puolivirallisista lähteistä näissä tapauksissa tiedon ammentanut. Mutta ei tämä niin vakavaa ole, jos virheitä tulee, niin mielellään niitä korjataan paremman tiedon ja palauteen perusteella.
 
Kuvassa kaksi ensimmäisen tuotantovuoden 1957 pulloa.
 
Huomattavaa alkupään pulloissa on aavistuksen vihertävä lasin väri. Lasin paksuus ja tätä kautta pullon paino kokoon nähden on myös suurempi, kuin uudemmissa pulloissa. 

Suomessa valmistettujen pullojen tunnistaminen ja merkinnät.
 
Helpoiten pullon kotimaisuuden tunnistaa kyljessä kohokuvioisista kansalliskielisistä teksteistä. Coca-cola sanan alla lukee rek. tavaramerkki ja pullon toisella kyljellä reg. varumärke.
 
Ensimmäisissä suomalaisissa pulloissa tarkemmassa tunnistuksessa auttavat merkinnät on pohjassa.
 
Yllä kuvassa pullojen pohjassa merkinnät: K 0.19L 1 57 ja K 0.19L 5 57



Pohjamerkintä
 
K = Karhulan Lasi, eli kertoo pullon valmistajan
0.19 L = pullon tilavuus, eli 0,19 litraa
5 = muottinumero
57= valmistusvuosi, eli tässä 1957
 
Alarivin ensimmäisestä numerosta on muutamia tulkintoja tai paremminkin arvauksia. Oma arvaukseni kallistuu siihen, että se on muotin numero. Muotteja käytettäessä on yleistä, että rinnakkaiset muotit numeroidaan eri numeroin ladunvalvonta syistä.
Joidenkin mielestä tämä numero olisi valmistuskuukausi. Itse en tähän teoriaan usko.
Ehkäpä joku lasinvalmistukseen ja Karhulan lasiin perehtynyt ihminen voi ystävällisesti vahvistaa tai korjata tiedon. Kiitos jo etukäteen.
 
Valitsin ensimmäiseksi esineeksi ensimmäisen suomalaisen pullon, koska omassa rankingissani se kuitenkin on ehkä se merkittävin juttu. Itse pullon muoto  (contour pullo) on aika jalo asia, todella kaunis muoto yksinkertaisuudessaan. Ajaton ja aikaa kestävä. Tietysti pullo on myös avainasemassa, kun juoman vähittäismyynnistä on kyse. Tölkkejähän tähän aikaan ei kovin laajalti vielä oltu sovellettu juomien jakelussa.  Contour pullon tarina alkaa vuodesta 1915, jolloin ensimmäiset proto versiot tehtiin. Pullon muotoilija on Earl R. Dean