keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Alku, ensimmäinen Suomalainen Coca-Cola pullo

Ensimmäinen Suomalainen Coca-Cola pullo vuodelta 1957
 
Yleisesti ollaan sitä mieltä, että Coca-cola tuli Suomeen vuonna 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä. Laajamittainen lanseeraus tapahtuikin tuolloin, vaikka Coca-colaa oli saatavilla Suomessa jo aiemminkin. Palataan näihin tuonnempana.
 
Tässä blogissa on tarkoitus keskittyä pääsääntöisesti suomalaisiin tai Suomessa käytettyihin ulkomailla valmistettuihin Coca-cola esineisiin mahdollisimman kattavasti. Suurimmaksi osaksi esineet on kirjoittajan omasta kokoelmasta. Jotain kuvamateriaalia voidaan hyödyntää vapaista lähteistä mm. Coca-colan virallisen organisaation vapaasti jakelemasta materiaalista.
 
Suomessa ennen vuotta 1957 myyty Coca-cola oli pullotettu ulkomailla valmistettuihin pulloihin, myöskin Suomessa valmistettu Coca-cola,
Suomessa pullojen valmistus aloitettiin vuonna 1957. Ensimmäinen valmistaja oli Karhulan lasi.
 
Niin tässä vaiheessa on jo hyvä korostaa, että nämä kirjoitukseni ei ole absoluuttisia totuuksia ja asioiden paikkansapitävyyttä ei ole useinkaan varmistettu toisista lähteistä. Usein oma tietoni perustuu jonkun kertomaan, eli kuultuun. Tietysti olen monia asioita myös lukenut painetusta sanastakin, eli vähintään puolivirallisista lähteistä näissä tapauksissa tiedon ammentanut. Mutta ei tämä niin vakavaa ole, jos virheitä tulee, niin mielellään niitä korjataan paremman tiedon ja palauteen perusteella.
 
Kuvassa kaksi ensimmäisen tuotantovuoden 1957 pulloa.
 
Huomattavaa alkupään pulloissa on aavistuksen vihertävä lasin väri. Lasin paksuus ja tätä kautta pullon paino kokoon nähden on myös suurempi, kuin uudemmissa pulloissa. 

Suomessa valmistettujen pullojen tunnistaminen ja merkinnät.
 
Helpoiten pullon kotimaisuuden tunnistaa kyljessä kohokuvioisista kansalliskielisistä teksteistä. Coca-cola sanan alla lukee rek. tavaramerkki ja pullon toisella kyljellä reg. varumärke.
 
Ensimmäisissä suomalaisissa pulloissa tarkemmassa tunnistuksessa auttavat merkinnät on pohjassa.
 
Yllä kuvassa pullojen pohjassa merkinnät: K 0.19L 1 57 ja K 0.19L 5 57



Pohjamerkintä
 
K = Karhulan Lasi, eli kertoo pullon valmistajan
0.19 L = pullon tilavuus, eli 0,19 litraa
5 = muottinumero
57= valmistusvuosi, eli tässä 1957
 
Alarivin ensimmäisestä numerosta on muutamia tulkintoja tai paremminkin arvauksia. Oma arvaukseni kallistuu siihen, että se on muotin numero. Muotteja käytettäessä on yleistä, että rinnakkaiset muotit numeroidaan eri numeroin ladunvalvonta syistä.
Joidenkin mielestä tämä numero olisi valmistuskuukausi. Itse en tähän teoriaan usko.
Ehkäpä joku lasinvalmistukseen ja Karhulan lasiin perehtynyt ihminen voi ystävällisesti vahvistaa tai korjata tiedon. Kiitos jo etukäteen.
 
Valitsin ensimmäiseksi esineeksi ensimmäisen suomalaisen pullon, koska omassa rankingissani se kuitenkin on ehkä se merkittävin juttu. Itse pullon muoto  (contour pullo) on aika jalo asia, todella kaunis muoto yksinkertaisuudessaan. Ajaton ja aikaa kestävä. Tietysti pullo on myös avainasemassa, kun juoman vähittäismyynnistä on kyse. Tölkkejähän tähän aikaan ei kovin laajalti vielä oltu sovellettu juomien jakelussa.  Contour pullon tarina alkaa vuodesta 1915, jolloin ensimmäiset proto versiot tehtiin. Pullon muotoilija on Earl R. Dean

25 kommenttia:

  1. Mulla olisi 5 litran lasinen coca-colapullo. hieman vihertävää lasia, ehkä 70-luvun alkupuolelta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olikin sitten vähän isompi kuin 5 litrainen, pohjan halkaisija 15cm ja korkeus 51cm..ELi suoralla lieriölaskennalla 9 litrainen..

      Poista
    2. Veikkaisin, että tuo iso lasipullo on ollut Coca-Cola "siirapille". Eli tiivisteelle, mistä veden ja hiilihapon lisäämällä on saatu tehtyä varsinaista virvoitusjuomaa. Olen tavannut noita eri kokoisina ja eri maissa valmistettuina. Isoja ovat yleensä.

      Poista
  2. Tiedätkö missä voisi kaupata coca cola tavaraa? Ois hävitykseen menossa vanhaa kokoelmaa pois nurkista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaista tavaraa olisi myynnissä? Netin kauttahan sitä kaupata voi, mutta täältäkin saattaisi kiinnostunut löytyä.

      Poista
    2. Eniten Coca-cola aiheista tavaraa ja rekvisiitaa näytetään kaupaavan Torissa ja Huutonetissä. En ala ottamaan kantaa, että missä pitäisi myydä. Vanhan käytetyn tavaran myynti on varmasti ihan ok ja sitä saa tehdä. On kuitekin muistettava, että kyseessä on yrityksen omistama tavaramerkki, joten toisen tuotemerkkiä on kunnioitettava, eikä sillä saa tehdä laitonta liiketoimintaa ( kopiotavaran myyntiä, uuden tavaran jälleenmyyntiä omatoimisesti yms.) No eiköhän kaikki ymmärrä, mikä ero on vanhan keräilytavaran myynnillä ja toisen liikemerkillä keinottelulla. En ole halunnut alkaa tätä blogia pitämään varsinaisena Coca-Cola keräilytavaran kauppapaikkana, koska se ei ole blogin perimmäinen ajatus. Kyselyitä keräilytavaroiden hinnoita on tullut paljon. Yritän jatkossa lisäillä blogi teksteihin myös omia keräilyhinta-arvioita. T:MrCoke

      Poista
  3. Mistä voisin ostaa 50-luvun juhliini cokista lasipulloissa. Kiire! Kiitos etukäteen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut. Juhlat ehti jo mennä, mutta seuraavia varten. Isommista ruokakaupoista näyttää saavan edelleen lasipulloja ( esim Citymarket ja Prisma). T:MrCoke

      Poista
  4. Hei, minulla on kaksi ehkää pulloa v. 1957. Onko kiinnostusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni on jo noita 1957 peruspulloja aika monta. En ole erityisen kiinnostunut ostamaan lisää. Vaihtotavarana olen pitänyt jonkilaista reserviä näistä ja vaihellut muiden keräilijöiden kanssa kokoelmapuutteiden poistamiseksi. Siis ostelen kyllä kirpparilta ja rompepäiviltä näitä, kun tulee edullisesti vastaan. Lisään taad hintavinkin. Mielestäni 1957 pullon hinta nykyisin keräiljälle on n. 10€/kpl. Tuota ensimmäisen vuoden pulloa on melkoisen paljon. Seuraavien vuosien pulloja näyttäisi tulevan vastaan harvemmin. T:MrCoke

      Poista
  5. Moi,
    tosi mielenkiintoinen blogi Coca-Cola'sta ja sen oheistavaroista. Toivottavasti jaksat/ehdit vaan jatkaa bloggailuasi ja julkaiset uutta materiaalia aika ajoin...

    Tuosta ensimmäisen vuoden Coca-Cola -pullosta (1957):
    - Coca-Cola'a tuotiin Suomeen ensimmäisen kerran nimenomaan v. 1952 Helsingin Olympialaisiin, jossa se oli virallisena kisajuomana (kuten kaikissa muissakin olympialaisissa). Helsingin kisoja varten Cokista tuotiin vain rajattu erä ja juomasta saatu myyntituotto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen (muistaakseni Suomen Punaiselle Ristille). Tätä ennen Suomessa ei Coca-Cola'a ollut Suomessa virallisesti myynnissä eikä sitä saanut täältä mistään (paitsi ehkä ulkomailla käyneiden matkailijoiden tuomisina).
    - Helsingin Olympialaisten jälkeen juoman myynnissä oli siis n. 5 vuoden tauko ja virallisesti Coca-Cola lanseerattiin vasta v. 1957.
    - alkuperäisten lasipullojen pohjassa oleva numeroyhdistelmä, esim. 1 57 on tietääkseni nimenomaan pullotuserän kuukausinumerointi, ts. tässä tapauksessa tammikuu 1957. Keräilin aikoinaan koko Cokiksen 1. vuoden pullosarjan täydellisenä ja ainakin silloin paikallisen Coca-Colan -pullottajayrityksen (Hartwall'in) mukaan kyseinen merkintä tarkoitti valmistuskuukautta ja -vuotta. Kyseinen v. 1957 täydellinen pullosarja (1-12 1957) sisältöineen eli avaamattomana on minulla edelleenkin (+ paljon muutakin aiheeseen liittyvää).

    Pari lisävinkkiä: jos haluat lisätietoja Coca-Cola'n vaiheista Suomessa, niin kysele esim. menekinedistämismateriaalien valmistusvuosista jne. joko Coca-Cola Finland Oy:stä tai joltain entiseltä Coca-Cola'n alue-edustajalta, jotka ovat toimineet silloin alkuaikoina kenttäedustajina ja/tai paikallisjakelijoina (esim. entisellä Kouvolan paikallisedustajalla on erinomainen Coca-Cola -esineiden kokoelma ja hän pystyy varmaan kertomaan todella paljon lisää aiheesta).

    ...ja ihan vaan nippelitietona: Coca-Cola on kautta aikain ollut todella tarkka kaikesta tavaramerkkiinsä liittyvistä pienistäkin yksityiskohdista ja he mm. valvovat nimen oikeinkirjoitusta todella tarkasti = esim. tässäkin blogissa nimi on väärin kirjoitettu mm. heti otsikoissa: Coca-Cola -nimessä on sanojen välissä yhdysviiva ja molemmat sanat kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kuten esim. voi nähdä kaikissa virallisissa logoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Kiitos Timppa hienosta kommentista.Bloggailu on varmaan vielä hetken melko passiivista, mutta yritän tulevaisuudessa taas saada mahdollisuuden panostaa tähän harrastukseen enemmän.

      Kommentissa tuli aika hyvin tuo Suomen Coca-Colan alkuhistoria. Pienenä lisäyksenä, että Stockmann on itse tuonut maahan Coca-Colaa jo vuodesta 1936 alkaen (ulkomailla tehtyä) ja sitä on nähtävästi ainakin ajoittain ollut ostettavissa Stockmannilta.

      Pitää paikkansa, että Coca-Cola company on tarkka tuotemerkistä, sen käyttämisestä ja korjoitusasusta. Väliviivaa tulee aina käyttää. Myös täällä on muotoseikat korjattu ja etusivulla on virallisen Coca-Cola organisaation toimittama tuotemerkkiä koskeva lausuma.Kunnioitetaan siis kaikki tuotemerkkiä ja sen käytöön liittyviä vaatimuksia sekä ohjeita.

      Kommetti pullojen vuosiluvun mukana olevasta mumerosta oli hyvä. Näyttää, että vamistuskuukausi voisi olla kuitenkin oikea teoria. Tuo 57 1-12 pullot täysinä on upea juttu! Niitä tuskin on montaa sarjaa sinun kokoelmasi lisäksi, ehkä ainoa. Itse en ole vastaavaa ikinä nähnyt. Onnittelut, kun olit jo noin valveutunut keräiljä ja kokosit hienon sarjan.

      Poista
  6. pitää paikkansa että ensimmäiset pullot valmistettiin karhulassa ja pullotettiin kotkassa metsolan panimossa. itsellänikin pullo löytyy ja paljon muuta cola aiheista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, kuinka ihmiset on säilönyt hienoja paloja Suomen Coca-Cola historista. Suomessa keäilykultuuri oli 50-luvulla vielä aika vaisua, kun vertaa mm. USA:n keräilykultuuriin. Se tietysti näkyy säilyneen tavaran määrässä.

      Poista
  7. Pahoittelut kaikille mukaville Cokis keräilystä kiinnostuneille ihmisille, jotka on laittaneet sähköpostilla kysymyksiä ja eivät ole saaneet vastauksia. Kokopäivätyössä käyvällä opiskelijalla on resurssit harrastamiseen ollut todella niukat. Uskoisin tilanteen muuttuvan vuoden 2018 lopulla, kun opinnot valmistuu. Paluu akttivisempaan blogin pitoon siis odotettavissa. Kiitos kärsivällisyydestä!

    VastaaPoista
  8. Moi! Minulla on 2 samanlaista Coca-Cola pulloa valkoisilla teksteillä, toisessa on pohjassa merkintä R 0,35 L 1 64, toisen pohjassa ei mitään. Mihin tuo R viittaa ja onko näillä mitään arvoa? Kiitos avusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. R viittaa Riihimäen lasiin. Eli se on Riihimäen lasin valmistama. Tuo on jo ns. suurpullo kokoa, mikä taidettiin julkaista 1961. Arvosta sen verran, että muutamalla eurolla yleensä 60-luvun 0,35l kokoisia pulloja saa. Eli n. 5€.

      Poista
  9. Löytys yx pullo reijitetyllä korkilla. K 0.19 L 6 57

    VastaaPoista
  10. Mulla on pullot mallia -52 ja -54
    Onko nää -57 Suomi pullot enemmän arvossa?

    VastaaPoista
  11. Hei, perintönä saatu 2 Sport cola lasipulloa. Onkohan ne Riihimäen lasin, pohjassa J/ 025 L / 158 ja R / 025 L / 558. Kerääköhän joku tämmösiä.

    VastaaPoista
  12. Olisi myytävänä 1 litran lasinen Coca-Cola pullo vuodelta 1980

    VastaaPoista
  13. paljonko hintaa vuoden 1961 suomalaisella cola pullolla? avaamaton.

    VastaaPoista
  14. Oli mielenkiintoinen kirjoitus. Mitenköhän noita sähkösinkityksiä tehdään. Olisi kiva nähdä muitakin kuvia. Aika mahtavaa että nämäkin ovat pysyneet tallessa.

    VastaaPoista